vineri, 19 martie 2010

Cuvânt înainte

Am făcut blogul ăsta pe modelul altor câtorva mii cu specific muzical din toată lumea, găzduite de Blogspot, Wordpress şi alţii, in număr tot mai mare de câţiva ani încoace, care pun la dispoziţia interesaţilor albume, noi şi vechi, oficiale sau bootleguri, unele încă disponibile pe piaţă/altele cu tirajul epuizat, prin linkuri către arhive urcate pe site-uri de file sharing ca Rapidshare, Megaupload, Mediafire, Hotfile etc.

Fac asta din două motive. Unul e că nu am întâlnit încă pe internet un blog în limba română alcătuit pe ideea asta. E posibil să existe, dar eu nu l-am văzut. Blogurile axate pe muzică şi făcute de români se pare că se limitează la a posta linkuri către YouTube, impresii personale/recenzii sau mici ferestre pentru streaming în care poţi asculta câte o piesă. Mi se pare important ca ascultătorul să aibă acces la un context mai larg pentru a aprecia corect o bucată muzicală, iar contextul poate fi dat de albumul întreg. Absenţa accesului la context poate duce la lipsă de informare şi limitarea interesului la zona muzicală cunoscută. Singurele comunităţi online cât de cât înfloritoare în care se discută muzică între oameni pasionaţi sunt în zona rock/metal. Nu există forumuri de jazz, de muzică electronică, ca să nu mai zic de zona de compoziţie clasică sau contemporană. Nu se discută serios nici despre hip hop, nici despre IDM, nici despre free jazz, nici despre serialism, nici despre noise. Există o încercare de forum specializat pe rock progresiv, pe care vorbesc maxim zece oameni. Muzica popoarelor lumii, în imensa ei varietate, pare a fi complet sub radarul consumatorului de muzică român cu acces la internet. Termenul "indie" e o achiziţie recentă în vocabularul limbii române, care încă îşi caută sensul. Recenzii serioase nu prea există, nici măcar pentru albume "clasice" româneşti (site-ul Muzici şi faze, deşi o iniţiativă bună, e viciat de ignoranţa recenzenţilor). Evident că internetul e mare şi probabil că lumea interesată de nişte chestii ştie să le caute şi să se documenteze şi în engleză, dar îmi place ideea de a avea genul ăsta de blog în română - poate că recomandările vor suna mai personalizat şi vor convinge mai uşor.

Al doilea motiv e plictiseala de eterna compartimentare a blogurilor si forumurilor cu muzică. Toate blogurile pe care le urmăresc eu de pildă sunt "specializate" (pe black metal, hip hop, jazz, muzică "experimentală", salsa, prog, psych, mă rog - fiecare blog e o bisericuţă). Cititorii/cei care trag muzică vor forma deci un public select, care în general ştie una şi bună. La fel şi autorii blogurilor. Asta e bine pentru că îmi oferă o părere de specialist şi pot avea încredere. Uneori. Alteori mă gândesc că ar fi mai interesant dacă ar exista un blog în care cineva să posteze albume foarte diferite între ele, încercând totuşi să se adreseze unui public unitar. Muzică de toate felurile ascultată de aceiaşi oameni, căci toată muzica lumii e făcută special pentru fiecare dintre noi.

Încerc să postez câte un album pe săptămână măcar, să vedem cum merge. Link-urile vor fi câte două - unul de Rapidshare, altul de Mediafire (cel de-al doilea pentru convenienţă, pentru că MF permite download-uri simultane nelimitate şi nu cere timpi de aşteptare, în ciuda unor reclame/pop up-uri insistente). Dacă vi se pare că aţi prefera alte variante, spuneţi-mi. Cum am scris şi în descrierea din partea de sus a paginii, orice comentarii şi sugestii sunt primite cu plăcere.

Sper să vă placă muzica. Voi pune aici lucruri care pe mine m-au cucerit.

7 comentarii:

 1. Cine se baga la al treilea?
  Oh wait, tocmai m-am bagat eu.

  RăspundețiȘtergere
 2. excelenta idee de maine ma bag sa downloadez ce ai pus aici. domo arigato

  RăspundețiȘtergere
 3. hai salut. Mă bucură iniţiativa ta, era nevoie şi în română :D
  Uite, poate te putem ajuta:
  http://trilulilu.ro/grup/i-listen-to-music-you-never-heard-of

  RăspundețiȘtergere
 4. Sure thing, ne uitam, cercetam.:)

  RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.