miercuri, 22 iunie 2011

Revenant - Zeltini

Casa de discuri Unfathomless s-a infiintat cu ideea de a crea "a thematic ltd series focusing primarily on phonographies reflecting the spirit of a specific place crowded with memories, its aura & resonances and our intimate interaction with it…" Cateva cduri au aparut deja in serie, iar contributia celor patru sau cinci muzicieni adunati sub numele Revenant e o piesa neintrerupta de vreo 50-60 de minute ce documenteaza experienta lor muzicala intr-un buncar abandonat de undeva din zona tarilor baltice.

Albumul e asadar documentul sonor al catorva oameni bajbaind prin bezna cu mainile goale timp de o ora, incercand sa creeze muzica atingand obiectele intalnite in cale. Se rascoleste praf, se zgarie pereti, se freaca pietricele, se da cu shutul in tzevi, totul in spirit improvizatoriu. E limpede ca fiecare asculta ce fac ceilalti, provocarea fiind dubla: sa gaseasca utilizari muzicale pentru obiecte gasite, dar si sa fie atenti sa colaboreze. In general au succes, metoda furnizand uneori momente de improvizatie cu obiecte in genul pe care l-am putea astepta de pilda de la Taku Unami, alteori momente in care spatiul insusi colaboreaza - ecou prelung, reverberatii diverse - descompunand sunetele fie in cate o faza drone, fie in cate un buchet de rezonante.

Treaba se strica destul de urat dupa vreo cinspe minute, cand unul dintre cei prezenti hotaraste sa se dea destept si incepe sa cante la o drâmbă (pe care nu pricep unde a gasit-o, aruncata pe jos in praf? sau a venit cu ea in buzunar?), intr-o maniera ritmica, ceea ce dupa cateva minute devine neplacut, imprimand o dinamica de care muzica se putea lipsi. In rest, albumul e interesant si cere o auditie cu urechile deschise. Daca tin bine minte, fragmentul pe care l-am urcat mai jos e din partea fara intruziuni, deci ascultati si daca sunteti curiosi faceti rost de album. Am inteles ca se pregateste un nou album in seria Unfathomless din partea lui Simon Whetham, pe care abia il astept.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.