sâmbătă, 17 iulie 2010

Enslaved - Eld (1997)


1 793 (Slaget Om Lindisfarne)
2 Hordalendingen
3 Alfablot
4 Kvasirs Blod
5 For Lenge Siden
6 Glemt
7 Eld

Postul de astazi e dedicat prietenului Flavius, zis si belowthelights, care dispune de vehicule pentru calatorii transcendentale si nu vrea sa-mi dea si mie. Si mai e dedicat unui alt prieten bun, care in 1997 (cand eu eram in clasa a cincea) avea un poster cu coperta acestui album pe usa. O coperta cat se poate de epica, trebuie sa recunoasteti. Daca stie cineva ce tine respectivul in mana stanga, sa ma ilumineze si pe mine.

Album de tranzitie in discografia Enslaved, Eld nu e nici black metal norvegian ca la carte, nici viking metal, nici prog metal cu arome psihedelice (zona in care s-au aventurat ulterior). Nu tocmai o punte intre diferite perioade ale discografiei lor, Eld e mai degraba o insula, un eveniment izolat caruia nu-i pot gasi un reper bun de comparatie. Compozitia e elaborata, membrii trupei par stapani pe ideile lor si experimenteaza cu structuri relativ complicate. Productia e limpede, sunetele au contur si respira, dar exista o agresivitate in sunetul chitarelor si al tobelor care contrasteaza interesant cu claritatea amintita. Efectul e la nivel de atmosfera - suna "inghetat" fara sa sune mecanic, il poti asculta ca si cum ai respira aerul rece dintr-un fiord. tu fiind intr-o barca. in timp ce pe maluri doua armate de vikingi suparati unii pe altii se pregatesc pentru un macel.

Dupa cum se poate observa, nu am multe de spus despre albumul asta. E fain si e unic, si din cate stiu mai putin popular printre fanii Enslaved. Fara sa utilizeze disonanta, imi aduce aminte de experimentele avangardistice facute de Ved Buens Ende. Fara sa fie kitsch, duce cu gandul la trupele de viking black metal mai tarzii. Fara sa fie traditional, imbraca haina black metal-ului ca si cum i s-ar potrivi firesc. Incercati-l.

rapid

mega

hot

4 comentarii:

  1. Intamplarea face ca am intrat pe blog taman ieri, cand, dupa mai bine de o luna in care nu cred ca mai ascultasem ceva metal, am reaudiat un clasic - Bergtatt. Acest album deosebit care se cheama Eld a venit ca o minunata completare - cu care inca ma delectez.

    RăspundețiȘtergere
  2. in stanga e capatul manerului unei sabiute, probabil de plastic :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ahaaa, deci asta era. Looks like a freakin eye though. ciudat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pommel ii zice, capatul manerului. Pentru balanta si eventual palit in cap, la nevoie.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.