luni, 21 februarie 2011

Going Lo-Fi: un chip nou pentru blog

 
Mda, nu stiu daca ma mai pastreaza cineva in blogroll dupa cele sapte luni de tacere, dar am hotarat sa ma intorc la acest blog intr-o incercare de a-l salva de la stergere. Prima initiativa m-a tinut cam doua luni, timp in care am pus cateva recenzii si linkuri de download, apoi mi-am dat seama ca e o prea mare corvoada sa urc albume pe diverse siteuri si sa mai incerc sa fiu si articulat si coerent pe teme muzicale in acelasi timp.

Ideea noua a blogului este urmatoarea: pentru ca au inceput sa curga albumele din 2011, as vrea sa le tin evidenta pe masura ce le ascult, transformand blogul intr-un mic "sampler" pentru muzicile noi care mi se par interesante/albumele recente care imi plac. Albumele vor fi reprezentate - sinecdocic cum ar veni - de cate o piesa urcata pe Youtube si embedded aici. Mi-am facut un cont pe Youtube special pentru chestia asta, si voi urca de pe fiecare album piesa preferata/reprezentativa (ma rog, subiectiv vorbind). Cu riscul de a parea sistematic, regula o sa fie 1 album - 1 piesa - 1 post. Ca sa nu ma desprind de numele blogului, o sa pun doar lucruri care imi plac, in ideea ca lumea sa le ia ca pe niste recomandari calduroase de muzica noua. Bine, sper sa nu ascult prea multe balarii anul asta, dar daca se intampla n-o sa le vedeti pe blog.

Sunt doua inconveniente la ideea asta. Primul e ca unele albume vor avea exclusiv piese extrem de lungi (peste 15 minute). In cazul asta planul e sa urc niste fragmente de macar 10 minute ca sa va faceti o idee, cu amendamentul ca ciopartzirea unei compozitii sau improvizatii de durata risca sa dea o impresie gresita asupra intregului - dar e mai bine decat nimic, in conditiile in care Youtube nu accepta clipuri mai lungi de 15 minute. A doua problema e sunetul cu adevarat kkcios al muzicii in format mp3, cu efect dezastruos mai ales asupra unor muzici fragile/low key sau care se intind pe o plaja mare de frecvente. O sa incerc sa reduc problema pe cat posibil, pastrand un bitrate de 256kbps pentru fiecare clip urcat, ceea ce va insemna un sunet decent chiar si in playerul infect de pe Youtube (dar e o idee buna sa alegeti sa vedeti clipul la calitate maxima, nu aia default). Si, desigur, daca va place o piesa indeajuns de mult incat sa vreti albumul, cumparati-l. :-)


Anul trecut am reusit sa ascult vreo 300 de albume scoase in 2010, dintre care vreo 200 m-au sensibilizat mai mult sau mai putin profund; anul asta sper sa tin pasul cu noutatile si sa ascult tot ce ma intereseaza, deci in principiu o sa fie posturi multisoare (deja s-au adunat cateva carora o sa le dau drumul zilele astea). Vor fi piese reprezentand albume din stiluri extrem, oribil, imposibil de diferite (probabil orice in afara de manele, desi nu pariati pe asta), asa ca daca va simtiti exclusiv metalisti sau hip hopperi sau jazzisti nu va pierdeti vremea pe aici. :) Nu o sa vorbesc pe larg despre albume pentru ca mi-e lene, asa ca sunteti invitati sa comentati si sa-mi recomandati si alte lucruri, nu neaparat recente.

Sa curga muzica-n pahare, gen.

5 comentarii:

  1. Si unde sunt albumele? Ca nu vad nimic p´aici !!

    RăspundețiȘtergere
  2. "apoi mi-am dat seama ca e o prea mare corvoada sa urc albume pe diverse siteuri si sa mai incerc sa fiu si articulat si coerent pe teme muzicale in acelasi timp"

    frate dar ce viteza aveai la upload? :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai mare decat viteza de scris recenzii, dar oricum cam slow motion :) imi lua vreo doua ore sa termin un post, prea mult.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.