joi, 23 iunie 2011

Alex Skolnick Trio - Veritas

Alex Skolnick, mare chitarist, vajnic metalist, tradator de tara si patrie prin convertire la jazz. Tipul cantase cu Testament si Savatage prin anii '90, fara sa faca vreo mare isprava din punctul meu de vedere, dar dovedind ca stie sa cante, apoi a luat o pauza sa faca facultatea la Berklee, sectia jazz. A iesit de acolo cu o diploma si cu intentia de a face niste lucruri diferite care sa combine metalul si jazzul. Ideaa s-a concretizat in Alex Skolnick Trio, specializati de aproape zece ani incoace in recontextualizari jazziste ale unor hituri rock/metal din deceniile de glorie. In trecut s-au ocupat de Ozzy, Kiss, Scorpions, Rush, Black Sabbath etc. cu rezultate teribil de faine si amuzante. Incepand cu al doilea album au alternat coverurile cu piese proprii, care se potrivesc destul de bine ca stil, cu diferenta ca nu ai corespondentul metalic in minte pentru comparat. Asta demonstreaza ca oamenii au reusit sa personalizeze preluarile astea intr-un mare fel.

Pe Veritas balanta e inclinata aproape total spre compozitiile proprii, ceea ce face albumul mai putin interesant, dar nu mai putin bun. Contrabasul si bateria suna grozav in trupa asta, iar compozitiile par gandite tot in ideea de a intinde un pod peste stiluri. Skolnick e un pic neconventional, cu un stil si un ton de chitara old school, undeva intre John Scofield si Pat Metheny, dar indeajuns de diferit cat sa-l dea de gol ca odata in viata lui a cantat thrash. De fapt, Alex s-a intors in Testament acum cativa ani si am inteles ca lucreaza chiar in perioada asta cu ei la un album nou. Am vrut sa aleg una dintre piesele lor ca exemplu, dar nu m-am putut abtine si va dau un link catre coverul dupa Fade to Black, care e absolut demential.

2 comentarii:

  1. Multumesc f mult pt semnalarea acestui disc...stiam de Skolnick din 1990 de cand activa la Testament, trupa care nu mi-a placut niciodata.Apoi a cantat cu SAVATAGE, unii din preferatii mei, desi nimeni nu-l va inlocui vreodata pe Chris Oliva.Acest disc suna EXCELENT, il ascult zile intregi fara sa ma plictisesc, lucru destul de rar.
    Am descoperit recent site-ul asta, faceti o treaba incredibila.Va multumesc ca existati si spor la treaba!

    RăspundețiȘtergere
  2. Heh, multam fain. De acord la partea cu Savatage, fratii Oliva erau mari magicieni impreuna - dupa Edge of Thorns au facut lucruri faine, dar nu tocmai magice :) Testament au un disc foarte misto in '99, The Gathering, nici mie nu-mi place perioada veche dar ala e fantastic.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.