luni, 22 martie 2010

Psychotic Waltz - Into the Everflow (1992)


1 Ashes
2 Out Of Mind
3 Tiny Streams
4 Into The Everflow
5 Little People
6 Hangin' On A String
7 Freakshow
8 Butterfly

Incep cu un album a carui inregistrare avea loc pe vremea cand eu incepeam clasa intai. Cum pe atunci nu eram tocmai la curent cu status quo-ul lumii muzicale, faptul ca eram contemporan cu Psychotic Waltz mi-era indiferent (nu ca trupa ar fi avut vreodata multi fani - poate ca atunci erau cativa, cert e ca intre timp au ajuns genul de trupa de care tind sa-si aminteasca doar nostalgicii perioadei). Nici o problema insa - albumul asta a ajuns la mine dupa vreo 13-14 ani, fermecandu-ma/uimindu-ma la fel de mult cum ar fi putut s-o faca in '92.

Incadrati de posteritate in genul "progressive metal", Psychotic Waltz cantau o muzica relativ complicata, cu baza in heavy metal-ul "inteligent" al deceniului precedent, dar manifestand influente serioase din zona psihedelica si hard rock a anilor '60-'70, intinse de la Hendrix la Jethro Tull. Rezultatul: au evitat excesele de virtuozitate si stilul tocilaro-academic al colegilor de generatie din aria techno-thrash (Watchtower, Sieges Even, Mekong Delta) si au colonizat o zona noua, bogata in groove dar si in fineturi chitaristice si vocale, in care si-au permis sa fie diversi, inovatori si sa compuna liber. Into the Everflow e preferatul meu - un album unic, care nu lasa in pace o clipa imaginatia.


8 comentarii:

  1. te rog sa verifici arhiva de pe mediafire ..mie mie se pare corupta nu poate dezarhiva track 2 ... dar poate gresesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, ai dreptate. Piesa a doua e facuta terci de catre fantasticul Mediafire. Am urcat alta arhiva si am inlocuit link-ul, sper sa mearga de data asta. O sa inlocuiesc probabil Mediafire cu Megaupload pentru a doua sursa, dar astept si sugestii de alte host-uri.

    RăspundețiȘtergere
  3. De data asta piesa 6 era corupta. L-am inlocuit cu un link de Megaupload.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant - primele minute sunt dezamagitoare (asteptarile, bate-le vina sa le bata), dar apoi se leaga repede. E fain, desi nu neaparat genul meu 100%. Seamana pe alocuri cu Judas Priest si Scorpions; cam asta e directia in care mi-ar fi placut ca cele doua trupe sa o ia, in loc sa faca ce au facut.

    RăspundețiȘtergere
  5. Daca i-a scapat cuiva, trebuie zis si ca partea de bridge de pe ultima piesa, Butterfly, e un medley cu versuri/fragmente de melodii din piese de la Hendrix, Led Zep, Doors, Jethro Tull - si daca mai recunoaste cineva ceva sa-mi zica si mie.

    RăspundețiȘtergere
  6. n-am fost atat de atent, uite un pretext bun sa ii bag iar in playlist cat mai repede :)

    RăspundețiȘtergere
  7. LOL

    http://www.progarchives.com/forum/forum_posts.asp?TID=70057&PID=3774272#3774272

    RăspundețiȘtergere
  8. Haha, good call cu Psycho Symphony. Ce zice Bonnek pe threadul respectiv, Spiral Architect (A Sceptic's Universe) e cam clonat dupa primele doua albume PW, in special la partea de voce - in rest e totusi mult mai complicat decat PW. Trupa suna fantastic, zic eu. Twisted into Form e o alta trupa cu ceva membri comuni cu SA, cam in aceeasi zona.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.