miercuri, 30 iunie 2010

Prince - The Vault... Old Friends 4 Sale (1999)


1 The Rest Of My Life
2 It's About That Walk
3 She Spoke 2 Me (Extended Remix) 
4 5 Women
5 When The Lights Go Down
6 My Little Pill
7 There Is Lonely
8 Old Friends 4 Sale
9 Sarah
10 Extraordinary

Pentru ca inca e iunie si pentru ca tocmai am trantit un Stockhausen pe blog, va propun urmarea fireasca a sirului de posturi - un alt album preferat, cel putin la fel de misto ca precedentul, dar putin diferit. Alegerea e un pic obscura, recunosc, dar cred ca asta e singurul album cu Prince care mai are sanse sa supravetuiasca pe internet in ziua de azi, in care - spun fanii nemultumiti - "The Artist" rade tot ce gaseste pe site-uri de filesharing, pe Youtube, pe Trilulilu, pe ce vreti voi, in numele dreptului de autor pe care si-l rezerva cu incrancenare. In realitate, problema tine mai mult de marile case de discuri care l-au avut sub contract de-a lungul timpului decat de Prince insusi, dar asta e o polemica pentru alte locuri. Albumul asta e scos fara acordul lui Prince si contine piese din celebrele arhive (The Vault) unde se spune ca se afla mii de piese inregistrate si mixate, zeci de videoclipuri, dvd-uri si alte bunatati care nu vor vedea niciodata lumina distributiei, cel putin nu atat cat Prince va avea un cuvant de spus in chestia asta. Albumul e totusi oficial si legal (prin prisma unor considerente contractuale, se pare) si contine piese in general nemaiauzite pana atunci, lucru pentru care eu ma bucur nespus, albumul fiindu-mi poarta de intrare in discografia vasta a maestrului.

Muzica de aici traverseaza o zona destul de intinsa de la pop (aparent) naiv (prima parte din She Spoke 2 Me), trecand prin balade orchestrate fin (Old Friends 4 Sale, Extraordinary), funk (It's About That Walk, Sarah), jam-uri de mare atmosfera (When the Lights Go Down) pana la o executie jazz de clasa (partea a doua din She Spoke 2 Me). Avem solouri de chitara de mare virtuozitate din partea lui Prince (ajuns in anii '90 la un nivel tehnic apreciabil si un stil foarte personal), avem si un solo de baterie si in general o sectie ritmica extrem de fina, avem si orchestra pe alocuri. Cel mai important insa e ca avem compozitii inspirate, diverse, din care macar unele vor fi pe placul celor care asculta albumul. Un exemplu special e "5 Women", compusa initial pentru Joe Cocker, dar cantata aici de Prince cu o carisma pe care respectivul n-ar putea-o mima nici dupa un secol de experienta. Cateva dintre piese sunt foarte scurte, dar nu pentru ca ar fi  neterminate, ci se intampla sa fie doar foarte la obiect.

Ascultati cu placere cand va plictisiti de Stockhausen.

rapid

mega

hot

7 comentarii:

  1. Pe data de 9-10 iulie la iasi va avea loc festivalul Motorfest la care vor canta printre multi altii: Luna Amara, Mat, Dance Trauma. Pentru invitatii intrati pe www.studentul.info

    RăspundețiȘtergere
  2. sa ne traiesti mult si cu dragoste de muzica. am luat pana acum 3 albume de aici, si, in toata nimicnicia mea, imi plac mult.
    salutari

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai vine Prins la Motorfest, nu e clar? Deschide pentru Luna Amara.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am rezistat 2 piese jumatate. Deci nu pot zice nici că-că nici că-că ... mai mult decat reiese din faptul ca nu am rezistat decat pana la a 3-a piesa :))

    RăspundețiȘtergere
  5. joaca-n joaca: Mersi de apreciere, o sa ma straduiesc in continuare :)

    belouthelights: Ai uitat sa zici ca e cu mine la tobe.

    U.P.: Te-ai oprit fix inainte de partea jazz, dammit. Pentru cineva care se adapa de pe TerrorNoiseAudio ar trebui sa fii invatat sa suporti :p

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.