duminică, 17 iulie 2011

Primordial - Redemption at the Puritan's Hand

Primordial sunt niste irlandezi metalisti cu relativ mare succes la publicul roman (poate pentru ca provin si ei dintr-o tara cu o puternica traditie de a fi calcata in picioare), care si-au sapat o nisa interesanta, cantand ei un gen de metal razboinic/pagan/epic cu elemente black metal, dar acestea din urma fiind mai mult de gust, cam ca esenta de vanilie adaugata subtil in coca de cozonac sau unde se adauga ea de obicei, nu mai stiu exact. De fapt, ca sa fim corecti, sa zicem ca Primordial suna foarte mult a Bathory (cam de la Blood Fire Death incolo), dar cu versuri despre irlandezi in loc de versuri despre vikingi si Valhalla.

Albumul nou suna exact ca precedentele doua, poate mai putin capabil sa ofere hituri, dar e consistent si captivant pentru cine suporta asa niste patetisme muzicale (eu de exemplu). Vreau sa zic ca e cantat cu patos, desigur, nu altceva. Ca de obicei, vocea lui A.A. Nemtheanga (cred ca am scris corect) iese in evidenta, balansata frumos intre strigatele de lupta sau de disperare si ocazionalele urlete blackeristice, care sunt destul de rare, dar cand apar nu apar degeaba. Versurile inteligente sunt un mare plus pentru mine - nu e cine stie ce poezie, dar sunt gandite sa inspire si chiar reusesc, in sensul ca e usor sa empatizezi cu suferinta luptatorului pentru libertate despre care se vorbeste, sau sa inchini si tu un pahar de beks cand A.A. canta ceva de genul:
So here's to comrades near and far, so raise a glass raise your voices
Years have passed between us, some would say that they have not been kind
Yet these are the scars of war and we remain and we stand bloodied yet unbowed

Problema lor e ca nu prea stiu sa varieze, cam toate piesele sunt in 3/4 si permuteaza intruna niste teme de efect. Dar nu e cazul sa ne plangem - mai jos e piesa mea preferata, pe care bateristul canta de la un capat la altul unul dintre cele mai misto ritmuri din lume, pe care l-am auzit la multi altii si care mi se pare irezistibil. Nu stiu cum sa-l explic, dar in principiu e ceea ce puteti auzi mai jos, non stop timp de opt minute, mainile variind tiparul in diferite moduri intre cinele si tobe. Foarte fain.

P.S. Pentru cine nu e la curent, Nemtheanga mai are o trupa pe nume Blood Revolt, cu care a scos anul trecut albumul Indoctrine, in esenta un album de death metal cu voce de Primordial. Cu adevarat interesant, original chiar dincolo de descrierea asta simplista, si unul dintre albumele de mare adevar din 2010. Cec it aut.

3 comentarii:

  1. Foarte interesanti.
    Scuza-mi, te rog, comparatia, dar parca au un "aer" Manowar-ist! Manowar imi plac, numai ca la ultimul concert la care am fost m-au cam dezamagit. Nu cum au cantat ci cum s-a auzit. Or fi fost de vina si instalatiile noastre de tot......!
    Multam

    RăspundețiȘtergere
  2. Si mie-mi place Nanowaru' vechi, cam pana la Triumph of Steel asa, pe urma mai greu. Cica au cantat si Primordial pe la noi acum vreo luna-doua, am inteles ca lumea a fost foarte multumita, inclusiv trupa. Nu e exclus sa mai apara prin zona.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca au fost, sa le fie, un pic rusine celor care nu au dat si ei sfoara in tara. Sper sa ajunga si la urechile mele daca mai calca pe-aci !

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.