duminică, 9 mai 2010

Vindicatrix - Die Alten Bösen Lieder (2009)


12''

A1 Something In The Night Pt. 1
A2 Something In The Night Pt. 2
AA Something In The Night Pt. 3

CDr

1 Dein Schwert
2 Audi Nostra Suspiria
3 The Silken Cell
4 Lack Of Correspondence
5 Rubbing Pages Out
6 Insulinde
7 Punctured
8 A Long Straight Road In A Cold City

Hai sa pun si niste lucruri mai recente pe aici. Vindicatrix e una dintre descoperirile anului pentru mine - un album extrem de interesant, prezentat sub forma unui 12'' plus un CD-R, al unui artist londonez. Formatul nu e tocmai ideal pentru promovare, drept pentru care nici n-a ajuns la urechile multora - dar probabil ca nu asta era neaparat intentia de la bun inceput. Titlul inseamna aproximativ "cantece vechi si naspa".

Treaba incepe destul de sec, cele trei bucati de pe 12'' incantandu-ne cu un minimal techno care se complica/dubiosenizeaza un pic pe parcurs (cam in stilul mai cunoscutului Gas), ornat cu aparitii vocale neclare, inecate in ceata minimalista, ca sa zic asa (imi aminteste putin de Super_Collider, un alt proiect electronic interesant dar deja vechi de mai bine de un deceniu). O data cu inceperea CD-R-ului, muzica simfonica isi face o aparitie neasteptata (sample-uri din Schubert, se pare), iar pulsatia ritmica dispare (nu complet, dar cand apare din nou mai-mai sa n-o recunosti). "Audi Nostra Suspiria" si "Lack of Correspondence" au versuri dubioase, servite in stilul fantasticelor albume recente ale lui Scott Walker (Tilt, The Drift), pe un fundal orchestral sumbru, iar "The Silken Cell" suna ca o arie de opera. Muzica se dizolva apoi treptat intr-o masa de drone/ambient de mare finete, din care invie pentru cateva minute techno-ul primelor piese ("Punctured"), doar pentru ca pe ultima piesa sa se dizolve din nou in nemiscare. O muzica un pic destabilizanta emotional (cel putin pentru mine) si surprinzatoare prin varietate si atmosfera unica.

Cu ocazia asta, incercam si un link de Megaupload, pentru ca Mediafire are o viteza de upload de melc turbat si nu-mi place.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.