joi, 19 mai 2011

CunninLynguists - Oneirology

Inapoi la treaba dupa mai bine de o luna de pauza. Nu stiu cum o sa tin pasul cu albumele, deja s-au adunat vreo 50 despre care n-am scris nimic aici. Hmm.

Beac in biznis deci, cu un album de mare finetze si precizie de la gasca de hip hopperi texani (!) CunninLynguists. Ca sa nu existe confuzie, asta e unul dintre albumele anului pentru mine, si cu siguranta albumul anului pe genul lui. Nimeni nu canta ca baietii astia, si vi-i recomand fara ezitare chiar daca nu sunteti neaparat hip hop fans. Metodele lor, indiferent ca e vorba de productie sau rapping, par sa evite cliseele hip hop cu o anumita naturalete, conturand un stil personal. Am impresia ca exista intr-o lume a lor, in care eventuale comparatii cu scena "sudista" americana (Outkast, UGK, Z-Ro) sunt greu de facut.

Un album despre vise deci, in care fiecare piesa e o povestioara independenta, fie comentarii sociale/politice, fie despre treburi gen dependenta sau relatii esuate, dar cu trimiteri de un fel sau altul la lumea viselor, la subconstient, ca la un spatiu compensator pentru realitate, in care slabiciunile sunt dezvaluite si viata se traieste cu usurinta. Cam asta e una dintre ideile de baza din cat imi dau eu seama, desi se vorbeste si despre cosmaruri si zonele intunecate ale mintii, si despre pericolul saltului de la fantezie la realitate (sau inapoi). Productia se muleaza perfect pe temele astea, asa incat piesele se leaga una de alta si plutesc intr-o ceata onirica. Piesa de mai jos e un exemplu bun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.