duminică, 25 septembrie 2011

The Caretaker - An Empty Bliss Beyond This World

Jack Nicholson: "Mr. Grady, you were the caretaker here."
Mr. Grady: "I'm sorry to differ with you Sir, but you are the caretaker. You've always been the caretaker. I should know, Sir: I've always been here."

Va amintiti secventa din The Shining cand Jack coboara in sala de mese a hotelului si o gaseste populata de fantomele fostilor oaspeti? Secventa din camera de baie cu numitul Delbert Grady e chiar urmatoarea, si cred ca de acolo a imprumutat si James Leyland Kirby numele de scena. Muzica veche auzita in fundal in ambele secvente din film e tocmai muzica pe care The Caretaker o aduce la viata pe discurile lui. Procesul de reanimare e intentionat nereusit, astfel incat piesele de pe "An Empty Bliss Beyond This World" stau ascunse dupa un val de interferente sonore. In drumul lor spre prezent, se impiedica la fiecare adancitura in vinilul uzat, tremura si dau sa se destrame pentru ca drumul e lung.

Spre deosebire de albumul de acum cateva luni al lui Stephan Mathieu, cu care se aseamana prin materialul sonor, aici muzica originala nu e procesata electronic intr-atat incat sa devina propria ei fantoma. Piesele sunt lasate sa existe in toata fragilitatea lor, amenintate de uitare, dar intregi. Pentru ca ele raman intregi, cel care le asculta isi poate permite o nostalgie dupa lucruri pe care nu le-a cunoscut niciodata, dar in mijlocul carora e coborat pe neasteptate. And all they're going to want to do is go back there, again and again.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.