luni, 10 octombrie 2011

Alexandru Andries - Incorekt

Primul lucru care se observa la noul album Andries este chiar mutra lui de pe coperta - asezat pe scaun ca un boss, intr-un interior fitzos, cu mainile incrucisate, ne priveste sagalnic si posibil amuzat. Cu coperta asta, ar fi putut foarte bine sa scoata un album de gangsta rap si ar fi fost 100% credibil. Al doilea lucru se observa citind componenta: trupa de meseriasi (Tegu, Soleanu, Baicea si Tudy Zaharescu a.k.a. Cel mai tare baterist) e prezenta la datorie, in frunte cu Mircea Tiberian, iar pe langa ei apar cei doi tartori principali ai trupei byron - 6fingers (aici acordeon si glockenspiel) si Dan Byron (backing vocals si flaut). Pentru fanii byron, chestia asta e de interes, intrucat cei doi apar pe un numar mare de piese. Pentru fanii lui Andries, nu va fi vreo mare diferenta, pentru ca albumul urmeaza traditia Andriesului ultimilor zece-unspe ani.

Exista totusi niste diferente pe Incorekt (apropo, numele artistului pe coperta e AlexNAdru Andries, pentru ca asa e incoreKt, get it?), diferente care-l fac, pentru mine, cel mai bun album Andries de la... hmm... sa zicem de la Comanda speciala incoace. Poate chiar de la Blues Expert incoace, nu stiu sigur, insa oricum mai bun decat ultimele doua-trei albume cu siguranta. Diferentele vin din detalii, zic eu - piesele sunt lucrate instrumental cu ceea ce pare a fi o mai mare grija decat de obicei - si apar niste directii muzicale noi la care nu ma asteptam. Acuma, adevarul e ca orchestratia pe albumele Andries e totdeauna la inaltime, din simplul motiv ca are o trupa de shalai, deci poate ca nu e o noutate. Ce se intampla si e evident sunt incursiunile-surpriza in vodevil (piesa Reluare, cu special guest Alifantis), tango (Ti-am cumparat flori) si vals old school (Iepure), dintre care primele doua il gasesc pe Andries cantand graseiat, cu accentul ala fals-frantuzesc popularizat de tipi gen Cristian Vasile sau Zavaidoc in perioada interbelica. Fun stuff! In alte locuri apar tot felul de chestii mici, de coloratura: flautul din "Nu poti sa pleci", violoncelul de pe "Vorbim?", dramba de pe strofele din "La oras". Toate elementele astea picteaza un tablou mai complex decat puteam auzi de pilda pe "Petala" acum doi ani, in ciuda faptului ca si atunci trupa de baza era aceeasi.

De fapt, era sa zic ca Mircea Tiberian e cel care contribuie cel mai mult la ridicarea albumului peste medie, dar m-am razgandit. E adevarat ca improvizatiile lui, de o foarte faina intuitie cromatica, solo-uri de pian delicate ca niste pasi de pisica peste armoniile pieselor, sunt de mare folos muzicii lui Andries - dar asta se intampla la fel de la Vreme rea incoace, tehnica lui Tiberian nu s-a schimbat, iar banuiala mea e ca tipul nici nu se gandeste prea mult inainte sa inregistreze partea lui in studio. Ceea ce cred ca are Incorekt e un numar mai mare de piese bune. Sesizez foarte putin "filler", in conditiile in care aproape fiecare piesa ofera ceva diferit.

De asemenea, ascultand prima jumatate a acestui album, mi-am amintit ce anume mi-a lipsit mie din albumele lui Andries din noul mileniu: un concept unitar, o atmosfera comuna, care nu se strica de la un capat la altul al albumului. Exemple notabile de asa ceva din discografie sunt albumele "Vreme rea" si "Culori secrete", si intr-o mai mica masura clasicul "Acasa", albume care ma racoresc total (ca sa citez un prieten), de la prima la ultima piesa. Perechea de satire politice "Verde-n fata"/"Oficial" se califica si ea, desi in cazul lor tematica versurilor nu ma coafeaza deloc. Tot ce a scos de la "Muzica de divort" incoace pare nehotarat, alternand piese delicate cu piese la misto, satire si cantece de dragoste combinate cu mici momente umoristice, in fine... Prima parte din Incorekt (de la "Primul cantec" pana la "Rad cu ea") imi aduce aminte intrucatva de Vreme rea, fie si numai prin faptul ca vreo cinci-sase dintre piese par a fi scrise din perspectiva a doi indragostiti care stau in pat infofoliti, band ceai, uitandu-se la filme, chicotind si fiind extrem, extrem de lenesi si neinteresati de lumea de afara. E o atmosfera calda si un pic sobra/intunecata, pe care si celelalte piese din prima parte a albumului par sa o pastreze (chiar daca unele dintre ele vorbesc de fumatori sau batrani senili). Functioneaza.

Firul se rupe in partea a doua cu experimentele de care ziceam mai sus (care insa sunt grozave) si inca o serie de piese bazate pe blues care par a fi menite sa amuze, ceea ce le reuseste doar partial. Dar in mare sunt multumit, cu mentiunea ca tare mi-ar placea inca un album cu directie unitara ca alea mentionate inainte. Compozitional, cred ca Andries se afla intr-un moment bun si il intereseaza sa se deschida pe niste zone noi, deci ma astept sa-l vad scotand niste lucruri interesante in anii urmatori.

Incorekt a fost scos ca dublu cd, asa ca albumul propriu-zis e insotit de un disc bonus, continand o inregistrare unplugged de la concertul de Mos Nicolae din Bucuresti de anul trecut, cu Tegu la bass, 6fingers la pian si Dan Byron la voce si percutie asortata. Avem ocazia s-o auzim aici si pe Ioana Maria Mantulescu (voce), care de data asta pe albumul principal e aproape absenta. Setul e foarte scurt si e dragut, chiar daca nimic spectaculos. Se canta cateva piese de pe Incorekt, cateva "hit-uri" vechi (Tu, la pian?, Afara din noapte, Mica printesa fara micul print - pe care tot astept s-o aud intr-o zi legata de Misca geamantanul - precum si piesa aia cu soricelul suparat si soricelul binedispus, stiti voi care), si cateva hit-uri mai recente (Capul & gatul, Nu-i nici o gluma). 6fingers preia partile lui Tiberian si pare un pic retinut pe alocuri, dar se achita de obligatie cu competenta. Concertul e bun pentru cine vrea sa auda niste piese de Andries intr-o forma care e probabil mai aproape de cum suna ele intial, cand le compune acasa la el cu chitara si eventual niste pian alaturi.

Prea multa vorba insa, si prea putina muzica. Va ofer o piesa si va recomand sa cumparati albumul din magazin, ca va asteapta si merita.

3 comentarii:

  1. salut ..... foarte frumos ce ai scris.......am vrut sa cumpar si eu albumul dar nu am mai gasit la magazine ...as vrea f mult sa l am ,daca poti sa il trimiti pe adresa de mail :danyel_fc_steaua@yahoo.com ti as fi foarte recunoscator....pls. ms anticipat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumos review, cu mentiunea ca Baicea nu apare pe Incorekt. Va fi invitat la concertul de pe 5 dec.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ups... uite ca n-am fost atent si am presupus aiurea. Pai sa vina inapoi :)

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.