duminică, 9 octombrie 2011

Chris Watson & Marcus Davidson - Cross-Pollination

Continuam cu albumele care nu seamana cu nimic din ce ati ascultat vreodata, de data asta cu o colaborare intre Chris Watson (unul dintre cei mai mari shalai de pe planeta in zona de field recording si fost membru The Hafler Trio) si un individ pe nume Marcus Davidson, de care n-am auzit in viata mea. Ideea a pornit de la faptul ca Watson avea niste inregistrari facute intr-un stup de albine (ceea ce mi se pare normal), iar Davidson asta le-a ascultat si si-a dat seama ca zumzaitul albinelor se invartea fix in jurul notei de baza folosite in mod uzual de o orchestra cand se acordeaza. Cum probabil ca n-aveau o orchestra la indemana in saptamana aia, au decis pana la urma ca Davidson sa faca rost de un cor si sa scrie pentru el o partitura care sa poata fi interpretata in armonie cu inregistrarea stupului de albine. Din treaba asta a iesit piesa The Bee Symphony, care timp de douazeci de minute (dintre care primele 15 le aveti in clipul de mai jos) ilustreaza ideea sub forma unei mini-simfonii spectrale. Avem deci un cor insotit de o forfota de frecvente gemene, care ar putea fi foarte bine niste violoncele si contrabasi, dar se intampla in cazul asta sa fie albine. Zici ca-i Xenakis, sa-mi bag picioru'.

Albumul mai contine o piesa, un field recording pur de jumatate de ora, facut de Watson in desertul Kalahari intr-o noapte cand se plictisea in coliba lui si iesise afara sa se racoreasca. Daca sunteti curiosi sa stiti cine umbla prin desertul Kalahari in toiul noptii cand animalele cuminti dorm, puneti mana si cumparati albumul de undeva, ca doar n-o sa-l urc eu pe tot pe Youtube. Dar la modul serios acum, vedeti ca se gaseste de tras de pe diverse bloguri.

Un comentariu:

  1. Chiar ieri l-am ascultat. Mă bucur să mai citesc câte ceva despre concepție (ceea ce bineînțeles că nu fac, mai ales atunci când trebuie, cu muzici de astea) - dar Xenakis nu-i, thank God for that.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.