duminică, 9 octombrie 2011

Eliane Radigue - Transamorem-Transmortem

A asculta muzica Elianei Radigue e pentru mine o experienta care trece hotarul simplei auditii. Nu-mi dau seama daca vreo parte mai profunda din mine stie sa primeasca muzica asta intr-un fel in care alta muzica nu poate fi primita, dar intuiesc ca se intampla ceva undeva, mai aproape de miezul fiintei. E posibil sa fie autosugestie - in definitiv, ce face ea e muzica pentru meditatie, tonurile sunt alese de multe ori sa aiba incarcatura terapeutica, iar ascultatorul stie ca prin miezul muzicii trece la un moment dat un vehicul transcendental care trebuie prins din mers.

Transamorem-Transmortem e o bucata de o ora si ceva compusa prin 1973, care abia acum ajunge pe disc. Tehnic vorbind, e drone creat prin suprapunerea de tonuri generate pe un sintetizator analogic. Daca o compozitie drone tipica isi permite crescendo-uri si diversitate armonica, fie schimbarile oricat de lente, aici impresia e de stasis total. Nimic nu pare sa evolueze, sa se schimbe, sa duca dintr-un loc in altul. Nimic nu se adauga la ceea ce exista deja. Adevarul e ca schimbari exista, dar sunt extrem, extrem de subtile si se petrec in asa fel incat sa scape atentiei atunci cand asculti in timp real.

In schimb, genul asta de compozitie deschide posibilitati pentru receptarea subiectiva a muzicii. Mai precis, e aici un teren grozav pentru iluzii auditive: schimbari conjuncturale in frecventele auzite pot aparea in functie de spatiul in care se asculta, de pozitia ascultatorului fata de sursa, in functie de masura concentrarii, de miscarile corpului, de zgomotele ambientale etc. E muzica-tapet, dar prezenta ei e puternica, nu se lasa ignorata - cere concentrare si receptare subiectiva, ramanand ea insasi un monolit imperturbabil. Zicea Eliane la un moment dat, vorbind despre o piesa asemanatoare:

“To displace stones in the bed of a river does not affect the course of water, but rather modifies the way the water flows.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.