sâmbătă, 22 octombrie 2011

Omu Gnom - Ai grija sa n-ai griji

Sa va explic mai intai care e spilul aici. Omu Gnom e un rapper din Timisoara daca am inteles bine care anul asta a lansat simultan doua albume. Unul dintre ele se cheama "Ai grija sa n-ai griji", celalalt e "Nu uita sa nu uiti". Impreuna pot fi gasite sub titlul de sinteza "Ai grja sa nu uiti". Get it? O idee excelenta, dupa parerea mea, si daca nu sunteti de acord puteti sa ma ignorati, dar in orice caz ce trebuie sa faceti e sa-l ascultati pe Omu Gnom pentru ca le da destul de bine. Din pacate, albumul al doilea, "Nu uita sa nu uiti", e cam slab (in ciuda unor colaborari decente cu lume buna gen Kazi Ploae, DJ Limun, Bean sau Norzeatic), de fapt e atat de slab incat n-are rost sa-l amintim sau sa ne deranjam cu el. In schimb, albumul cu grijile e un excelent debut care nu trebuie lasat sa alunece sub radarul celor care servesc hip hop romanesc.

As zice ca Omu Gnom nu se afla inca la nivelul unor contemporani ca Spike sau trupa Specii (ca stil, probabil ca e undeva pe la mijloc). Versurile sunt in general istete - uneori foarte istete - dar exista si destule petarde lirice, rime facute aparent la plesneala ca sa umple spatiul. Jocurile de cuvinte/fazele cu dublu sens par a fi specialitatea gnomului, si in apararea lui iata refrenul foarte destept al piesei "Cu cartile pe fata" din finalul albumului:

Ai venit?
si nu te-ntreb dac-ai ajuns;
vorbesc de-afaceri, de bani
ia zi: te-ai ajuns?
Ai minte?
daca ai, minte ca ai - e stare naturala,
n-apela la bunul simt, e plecat din tara


Daca nu vi se pare destept, inseamna ca s-ar putea sa fie doar in mintea mea - si de fapt asta e foarte posibil, intrucat dupa toate aparentele tot ce se intampla in lume se intampla de fapt in mintea mea, si deocamdata nu mi-a demonstrat nimeni ca n-ar fi asa. Un alt mare avantaj al omului Gnom pe albumul asta (cred ca cel mai mare) e abilitatea de a se juca cu sample-urile. Piesele se construiesc pe o librarie bogata de sample-uri: tot felul de treburi cu pian si viori, piese din "fonoteca de aur" (muzici usoare romanesti), alte bucati foarte soulful in engleza dintre care n-am recunoscut nimic, plus o groaza de replici din filme vechi romanesti, toate bine demontate si reintegrate astfel incat sa contribuie in mod corespunzator la tema sau atmosfera pieselor.

Mai jos aveti o alta piesa cu refren misto, si tot felul de referinte la artisti si piese clasice de hip hop din Romania si din afara. Eu am prins vreo trei dintre ele - daca prindeti voi mai multe bagati comentarii. Ah, si ca sa citez una dintre piese, "daca simti ca-i original, ia-l original".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.