duminică, 30 octombrie 2011

Botanist - I: The Suicide Tree/II: A Rose from the Dead

Un album care m-a luat pe nepregatite. Botanist e proiectul unui individ despre care nu se stie nimic clar, in afara faptului ca traieste in padure si e, probabil, de formatie botanist. Iata ce scrie el pe siteul oficial:

The songs of Botanist are told from the perspective of The Botanist, a crazed man of science who lives in self-imposed exile, as far away from Humanity and its crimes against Nature as possible. In his sanctuary of fantasy and wonder, which he calls the Verdant Realm, he surrounds himself with plants and flowers, finding solace in the company of the Natural world, and envisioning the destruction of man. There, seated upon his throne of Veltheimia, The Botanist awaits the day when humans will either die or kill each other off, which will allow plants to make the Earth green once again.

Deci un tip care a facut facultatea de biologie, daca e sa ne luam dupa titlurile pieselor, o insiruire de denumiri stiintifice de arbori si arbusti, insecte si produsi metabolici secundari dintre care unele EXTREM de obscure. Cum se poate banui din autodescrierea de mai sus, limbajul muzical preferat al botanistului mizantrop e black metal-ul. Ceea ce nu se poate banui din descriere e ca pe albumul asta nu exista instrumente electrice. Muzica e fara indoiala black metal: blast beaturi, voce guturala sictirita tip Immortal, disonante ocazionale si, erm, tremolo picking tipic. Atat doar ca tremolo-ul nu e facut pe chitara, ci pe un fel de tzambal, iar restul instrumentelor sunt chitara acustica si clavecinul. Tobele la randul lor suna organic, neamplificat, un sunet sec care se potriveste cu ansamblul. Deci un fel de meta black metal pe teme de taxonomie vegetala, daca-mi permiteti exprimarea.

Inca trebuie sa hotarasc daca muzica asta e interesanta si dincolo de noutatea instrumentatiei, dar intr-un fel nu stiu daca e nevoie. E o abordare originala, care se potriveste grozav cu tematica "naturalista" si genul de conotatii filosofice pe care le invita. Foarte amuzante sunt titlurile unor piese care fac trimiteri la trupe din sfera de influenta: "Eunoymus in Darkness", "Sparaxis of Perdition", "Chaining the Catechin" (adica Mayhem, Axis of Perdition, Deathspell Omega cum ar veni), cuplandu-le in mod dubios cu diversi arbori si arbusti din determinatorul de plante.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.